Eindhoven

In de loop der jaren kwamen d'Haone in verschillende gelegenheden bijeen. Voor een vergadering, voor een gezellige borrel, voor het houden van een sociëteitsavond en natuurlijk om er met veel vrienden en bekenden carnaval te vieren.

Op alle locaties hebben d’Haone een duidelijk eigen stempel gedrukt. Ze brachten als het ware hun ‘eigen omgeving’ mee. En als die er niet was, dan werd die gewoonweg gecreëerd. Feitelijk kon men stellen dat d’Haone vaak de desbetreffende horecagelegenheid ‘overnamen’.

Bar Restaurant du TheatreBistro du Theâtre / de Agora

Ben Ullings haalde in 1968 John Fagel naar de ‘buik van de schouwburg’ voor het opzetten van een restaurant. Wethouder Van der Harten (kort daarna benoemd tot Commissaris van de Koningin in Noord-Brabant) opende op 21 maart 1968 het ‘Bistro du Theâtre’. Dit werd op 11 november 1972 aangevuld met de Agora.
De eetgelegenheid van John Fagel was zeer bijzonder. Het etablissement lag in de kelder van de Stadsschouwburg en was te bereiken via de ingang aan de kant van het Stadswandelpark. Onder aan de trap kon men door een smal gangetje naar links waar zich het bistrogedeelte bevond. Aan de rechterzijde was de Agora te vinden. In beide verblijven kon men een maaltijd nuttigen, maar in de Agora werkte men met een kleine kaart.

Hotel-Café Restaurant Continental / Café Betsie Morgenstern / Eetcafé Publiek

Dit knusse, kleine café lag en ligt aan de Eindhovense markt. Het is ook bekend onder de naam ‘Hotel-Café Restaurant Continental’. Het etablissement werd bestierd door Betsie van de Waardenburg. Er waren wel 70 soorten buitenlandse bieren te verkrijgen. Dit was mogelijk omdat Betsie Morgenstern een zogenaamde ‘onafhankelijke’ kroeg was. Dat wil zeggen onafhankelijk van een bierbrouwer. Hierdoor kon de waard zelf bepalen wat hij zijn klanten aanbood.

Eetcafé D'n Hertog (voorheen brasserie Bagatelle)

 

Uitreiking van "D'n Hertog"

Dynamo

Na 2 jaar het Haone Boere Blaos Festijn georganiseerd te hebben in Palermo en daarna 40 jaar in de huiskamer van Eindhoven, het Stadspaviljoen, moesten we in 2014 op zoek naar een nieuwe locatie. We kwamen, vanwege het feit dat het Stadspaviljoen een nieuwe eigenaar had, met hem niet tot een voor beide partijen sluitende overeenstemming over de organisatie van het H.B.B.F. Dus moesten we helaas afscheid nemen van deze inmiddels toch min of meer traditionele locatie voor het H.B.B.F.

Hanos

Het restaurant van de Hanos Horeca Groothandel aan de Hurksestraat in Eindhoven is al jaren het bedrijfsrestaurant van C.V. D’Haone. Met name de Raad van Toezicht houdt hier haar tweewekelijkse bijeenkomsten, uiteraard onder het genot van een hapje en een (of meerdere) drankjes, waarbij alle zaken rondom de vereniging èn Lampegat de revue passeren. Zij ontvangen daar ook hun gasten die al dan niet genood aanschuiven.

Hotel Café Restaurant Limburgia

Op de Markt 14 was lange tijd de ‘Neerlandsch Koffyhuys & Graanbeurs’ gevestigd, ook wel ‘Café de Korenbeurs’ genoemd. Dit werd in 1953 omgedoopt tot ‘Hotel Café Restaurant Limburgia’. Het pand lag op de plaats waar nu de ingang is naar de Heuvelgalerie en het Muziekcentrum.

Café Bar ’t Mulderke

Hoewel het maar een klein cafeetje is hebben D’Haone toch jarenlang (vanaf 2002) allerlei activiteiten en feesten georganiseerd in dit min of meer vaste Haonekot op de Wal. Harold van Nielen, de eigenaar van zowel ’t Mulderke als Stads, verleende altijd zijn volle medewerking aan onze jaarlijkse Haone tradities: nieuwjaarsrecepties, haone-markten, -poetsen en -happen en sluitingsfestiviteiten.

Hotel-Cafe 'Herberg Oud Eindhoven'

Het huidige pand op Stratumseind 63 (sinds 1971, voorheen 63a), werd in 1895 gebouwd als woning door en voor aannemer Wilhelmus Hendrikus Booms, geboren op 10 januari 1847 te Eindhoven en overleden op 13 september 1897 te Eindhoven. Booms huwde op 07 juli 1879 te Eindhoven met Philomena Theresia Stumpers, geboren op 24 mei 1850 te Eindhoven en overleed op 03 april 1893 te Eindhoven. Willem Booms was ondermeer aannemer van het plaatsen van het ‘gouden’ Christusbeeld op de toren van de Paterskerk, ‘Jezus Waaghals’. De plaatsing zelf ondervond vertraging door het plotseling overlijden van Booms.

Café De Oude Vlek

De Stadsschouwburg had in haar beginjaren nog geen eigen theatercafé. Ook het Stadspaviljoen was toen nog geen horecagelegenheid. Artiesten en publiek vonden echter al snel de weg naar het verderop gelegen café de Oude Vlek, aan de Stratumsedijk 83. Hier zorgden Dort Theunisz, met zijn zoon en drie zeer welgeschapen dochters voor een ongekend gezellige atmosfeer.

Restaurant Cabaret Palermo

Rond 1922 was aan de Vrijstraat 16 te Eindhoven het ‘Hotel Café Restaurant G. Lemmens’ gevestigd. Gerhardus Lemmens uit Asperen was op 02 december 1905 te Stratum gehuwd met Geertje van Laar uit Apeldoorn.
In 1926 nam Josephus G. van Lit de zaak over en wijzigde de naam in ‘Trianon’. In 1941 werd Van Lit - hoewel hij eigenaar bleef - als uitbater opgevolgd door de weduwe P.J.M. van Herpen-van Heesbeen. 
In 1955 verscheen Petrus A.H. van Woezik ‘onze Piet’, op het toneel. Hij herdoopte het ‘Trianon’ in ‘Restaurant Cabaret Palermo’, Nightclub/Soiree van 20 tot 3 uur, met op de eerste etage een Indisch Restaurant ‘Soemba’.

Grand Hotel Restaurant 't Silveren Seepaerd

Het als Hotel du Commerce begonnen hotel-restaurant 't Silveren Seepaerd was een alom geliefde horecagelegenheid aan het Stationsplein in Eindhoven. De gevel was getooid met een prachtig ornament van een zich steeds vullend bierglas gemaakt van gloeilampen. Hiermee maakte de Heineken Bierbrouwerij reclame voor haar producten.

Hotel Café Restaurant Stad Rotterdam

Van dit café-restaurant is weinig informatie terug te vinden. Het lag aan de zuidzijde van de Markt. Recht tegenover de chique Rotterdamsche Bank die in 1964 gefuseerd was met de Amsterdamsche Bank tot AMRO-bank. Aan de noordzijde van de markt werd geld verdiend, aan de zuidzijde werd het met bakken uitgegeven.

De Stadsherberg / Stads

De Stadsherberg aan de Paradijslaan te Eindhoven was een bijzonder café. Aan het wapen in de glas-in-lood strook kon je zien, dat het café gesticht was door brouwerij De Oranjeboom. Deze bouwde in 1928 een café met twee bovenwoningen aan de voorzijde van een bierdepot. De ligging was strategisch, want op het Frederik van Eedenplein werd wekelijks de Eindhovense veemarkt gehouden.

Het Stadspaviljoen

In mei 1961 werd de eerste paal voor de Stadsschouwburg geheid door schrijfster Harriet Laurey (1924-2004) uit Eindhoven op de plek waar de Engelse tuin van de rentenierende Amsterdamse familie Sinkel (jawel, van de ‘Winkel van Sinkel’) was aangelegd, inclusief koetshuis. Na het overlijden van Bernard Sinkel in 1890, kocht het Eindhovensch Mannenkoor een van de drie afgesplitste kavels. Waar nu de Wim van Doorne Muziekkiosk staat, werd toen een muziekkiosk gebouwd. Het Koetshuis werd omgebouwd tot paviljoen voor de zomerse buiten optredens van het koor.

Stadsschouwburg / Parktheater

In mei 1961 werd de eerste paal voor de schouwburg geheid door schrijfster Harriet Laurey (1924-2004) uit Eindhoven op de plek waar de Engelse tuin van de rentenierende Amsterdamse familie Sinkel (jawel, van de ‘Winkel van Sinkel’) was aangelegd, inclusief koetshuis. Na het overlijden van Bernard Sinkel in 1890, kocht het Eindhovensch Mannenkoor een van de drie afgesplitste kavels. Waar nu de Wim van Doorne kiosk staat, werd toen een muziekkiosk gebouwd.

THE PLACE 2 BE

“Breng mij mar naor de mert”, is inmiddels een begrip in het Lampegatse carnaval. Met carnaval is de Tent op de Mert in Lampegat voor velen dan ook al jaren ‘the place to be’. Met vermaak voor jong en oud, traditionele carnavalsactiviteiten en ook dit jaar weer optredens van de bekendste en beste feestartiesten en bovenal een heel groot feest.

The Trafalgar Pub

Aan de Dommelstraat 21 is sinds 1973 Café-Restaurant ‘The Trafalgar Pub’ gehuisvest. Het is een etablissement in Britse sfeer. Uitbaters zijn vader en zoon Ad en Adriaan Verzuu. Vader komt uit Veghel.
Voorheen was het eigendom van buurman Remi Mignot. Het pand fungeerde als woonhuis van de familie Van Mens. Petrus Henricus (Piet Hein) van Mens was burgemeester van Eindhoven van 1898 tot de annexatie van Woensel, Stratum, Strijp, Gestel en Tongelre door de gemeente Eindhoven (01 januari 1920).